Verdeel en heers, dat is waar het in de Roll & Write Marabunta van Space Cowboys allemaal om draait!
Mieren zijn verzot op zoetigheid, maar niet op indringers die hun territorium op het oog hebben. Marabunta door Space Cowboys en Asmodee is een roll & writewaar 2 spelers het tegen elkaar opnemen om de heerschappij van het pelouse.
Je beseft het allicht niet, maar terwijl jij in je tuin ligt te zonnen, achteloos van je zelfgemaakte iced tea slurpt en kruimels van een gebakje morst, woedt er een helse strijd onder je voeten in het gazon. Duizenden zesvoetige soldaten marcheren langs het klaverveldje om slag te leveren met elkaar.
Twee mierenkolonies hebben besloten dat jouw pas aangelegde tuintje de perfecte uitbreiding vormt voor hun domein. Maar de groene oase is niet groot genoeg voor hen beiden… Eentje zal moeten wijken, maar niemand wil zich zonder slag of stoot gewonnen geven.
Om het spel te starten worden het spel- & de 2 spelersborden aan elkaar vastgemaakt. Afhankelijk of je de starter of ervaren variant speelt, gebruik je de bijhorende zijdes. Iedere speler neemt vervolgens de leiding over een mierenleger en moet om te beurt troepen strategisch over het terrein verspreiden en daarbij zo veel mogelijk suiker en kratten verzamelen.
Het centrale spelbord is het territorium waar jullie om strijden. De graszode is verdeeld in 6 gebieden, elk met een andere kleur, en is bezaaid met allerhande lekkernijen. Zo’n zoete cupcake kruimel of een aardbei die van een taartje in het gras viel is het ideale geschenk voor jullie koningin. Al die suiker levert je op het einde van het spel nog eens bonuspunten op ook!
Elke ronde worden de 6 dobbelstenen geworpen en een tegel omgedraaid. De dobbelstenen en tegel zijn de orders die je deze ronde aan je troepen kan geven. De speler die aan beurt is verdeelt de gerolde dobbelstenen en de onthulde tegel in 2 groepen. Hoe hij de verdeling maakt, is volledig aan hem.
Elke speler mag 1 groep aan orders kiezen om uit te voeren, maar het is de tegenspeler die als eerste kiest welke groep hij wilt.
Zodra je tegenstander gekozen heeft, verwerkt hij de effecten ervan. Pas daarna mag jij de dobbelstenen en/of tegel van de niet gekozen groep uitvoeren. Hierna wisselt de spelersvolgorde en start de volgende ronde. Dit proces herhaalt zich tot er minstens aan 1 van de eindvoorwaarden van het spel voldaan is.
Afhankelijk van wat er op de teerling afgebeeld staat, voer je een andere actie uit:
Vlag : Kleur op het scoreblad een blanco cirkel in voor het bijhorende gebied. Deze scorebladen bepalen op het einde van het spel hoeveel punten jouw mierenleger in dit gebied scoort, als je de strijd daar wint.
Krat : Streep een krat af op jouw spelersbord. Als je een bonus activeert door voldoende kratten weg te kruisen, voer je dat effect meteen uit.
Cijfer : Schrijf het cijfer in een vrij veld van het bijhorende gebied op het territoriumbord. Dit cijfer vertegenwoordigt de soldaten die jij defensieve posities laat innemen in het gazon. Voor het noteren van cijfers, gelden er echter wel enkele speciale regels.
Tegels hebben allemaal een uniek effect dat net iets krachtiger is dan een dobbelsteen. De tegeleffecten variëren van het doorstrepen van meerdere kratten tot het bouwen van een nieuwe uitvalsbasis voor je mieren. De actieve speler moet altijd goed nadenken hoe hij de dobbelstenen en tegel verdeelt in twee groepen, want beide spelers delen de gerolde resultaten voor die ronde.
Mieren houden van orde, dat merk je direct wanneer je ze netjes in een rij over het tuinpadje ziet lopen. Ook in Marabunta zijn er bepaalde regels die zorgen dat de mieren niet als een wilde bende door elkaar lopen. In het spel wordt dit ‘de burenregel’ genoemd.
Net als in het echte leven komen mieren nooit zomaar uit het niets tevoorschijn, er is altijd ergens een nest of mierenhoop. Wanneer je een getal in een vrij veld schrijft, moet dat grenzen aan een veld waarin al een getal van jouw kleur staat. Het principe is eenvoudig: je start vanuit een mierenhoop en van daaruit kan je cijfers noteren in aangrenzende velden/gebieden om je heerschappij van het grasperk uit te breiden.
De cijfers op de dobbelstenen hebben ook een kleur. Je hebt met een cijfer altijd 2 keuzes waar je het noteert. Ofwel schrijf je het cijfer, indien mogelijk volgens de burenregel, in een aangrenzend vrij veld in het gebied van de desbetreffende kleur. Of je schrijft het getal in een aangrenzend vrij veld van een ander gebied.
Als je ergens anders op het spelbord wilt starten, zal je eerst een nieuwe mierenhoop moeten bouwen. Beide spelers beginnen het spel met 2 mierenhopen die ze kunnen inzetten wanneer ze dat willen. Maar je hebt er dus maar 2, zorg dan ook dat je snel uitbreidt voordat je tegenstander je de pas afsnijdt.
Sommige velden bevatten kratten of cupcakes. Gelukkig kunnen mieren tot wel 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen; zo’n krat van takjes en bladeren kunnen ze dus wel aan. Wanneer jouw mieren een veld met effecten innemen, mag je een cupcake of krat schrappen op jouw spelersbord. Jij kiest zelf voor welke van de 8 weergegeven bonussen je kratten inzet, maar je mag dit nadien niet meer veranderen. Kies zorgvuldig en plan je extra acties goed in, want bonussen kan je nooit opsparen voor later!
Het spel is ten einde wanneer aan minstens 1 van de volgende voorwaarden is voldaan:
Nu alle troepen uitgestuurd zijn is het tijd om te kijken welke mierenkolonie het onderspit delft en met hangende voelsprieten de aftocht blaast. Maak per gebied de som van de rode en de blauwe getallen. De speler met de hoogste som wint dit gebied. Vervolgens kijk je hoeveel cirkels de speler voor dat gebied ingekleurd heeft. Dit is het aantal punten dat er gescoord worden. Dit herhaal je voor alle 6 gebieden. Bij de punten voor de gebieden tel je de bonuspunten voor cupcakes om zo een finale score te bekomen.
Wanneer je een spel vastneemt en de naam Reiner Knizia op de doos ziet staan, schieten de verwachtingen onmiddellijk de hoogte in. Reiner is, met meer dan 800 spellen op zijn palmares, zonder overdrijven een grootmeester als het op het ontwerpen van bordspellen aankomt. Maar weet hij het met Marabunta ook weer waar te maken?
Marabunta is snel gespeeld en kan je regelmatig opnieuw spelen. Er is een voldoende grote herspeelbaarheidsfactor dankzij de tweezijdige borden en de relatief grote geluksfactor met het dobbelen. Toch is het geen luchtig spelletje om mee te ontspannen. Het is behoorlijk pittig zelfs! Je moet de intenties van je tegenspeler goed kunnen lezen, een beetje voorspellend kunnen rekenen en je mag het spelbord en het spelersbord van de tegenpartij geen seconde uit het oog verliezen.
Door de burenregel en het zeer beperkte aantal mierenhopen, moet je enorm snel jouw aanwezigheid op het spelbord opdringen. Toch is het meer dan area control alleen. Als je niet voldoende inzet op het verhogen van de punten op de scorebladen, is jouw dominantie in een gebied niets waard. Wie Marabunta wilt winnen, moet op zoek naar een subtiele balans tussen zich op het veld verspreiden, zijn tegenstander manipuleren en de juiste bonussen op het correcte moment activeren.
Als actieve speler kan je met de tegel en de gerolde resultaten analyseren wat voor beide spelers de beste verdeling is. Hoe kan je er bij het verdelen van de resultaten voor zorgen dat je tegenspeler zo min mogelijk uit de groep die hij kiest kan halen en jij daar juist voordeel uit haalt? Het is heerlijk om je tegenspeler te zien spartelen wanneer je zijn opties letterlijk in twee kampen verdeelt.
Het vrijspelen van bonussen is een zeer gekende en veel bewezen formule voor roll & writes. De door jouw gekozen acties hebben direct een visuele impact en kunnen, indien je het goed uitstippelt, een kettingreactie veroorzaken die je tegenstander stevig saboteert. Bonussen vrijspelen triggert ook altijd het epic win gevoel, wat zeker bijdraagt aan de aantrekkingskracht om het spel nog eens te spelen. Zo krijg je nooit het gevoel dat je niets hebt kunnen doen, zelfs wanneer je verliest.
Op zoek naar andere spellen voor twee spelers? Check zeker deze pareltjes uit ons gamma: