Versla in Regicide kwaadaardige koningen en red het koninkrijk in dit uitdagende, coöperatieve spel. Strategisch, intens, en verslavend!
Het zoveelste potje Kingen tijdens een familiefeestje? Saai! In Regicide, een coöperatief kaartspel van Badgers from Mars voor 1 tot 4 spelers, maak je de kwaadaardige koning een kopje kleiner en zet je jezelf op de troon.
We kennen het aloude liedje. Het land wordt geregeerd door een kleine elite. Eerst hebben ze nog het beste met hun onderdanen voor en regeren ze met een luisterend oor en zachte hand, maar voor je het weet verhogen ze de belastingen en snoeren ze iedereen die hen tegenspreekt de mond. Langzaam maar zeker is het volk het beu om naar de pijpen van de verdorven vorsten te dansen en wordt er in duistere hoekjes gefluisterd over revolutie.
Na onderzoek blijkt in Regicide dat de koningen en koninginnen van de 4 rijken door een duistere kracht gecontroleerd worden. Iets heeft hen in zijn macht en dwingt hen om het volk uit te buiten! De spelers zweren in het geheim samen en bedenken een complot om de corrupte edellieden van hun gewatteerde troon te stoten of hen van de duistere krachten te bevrijden.
De adel heeft helaas overal spionnen zitten. Om te vermijden dat de plannen uitlekken, leggen de bondgenoten van het verzet een eed van stilte af. Er mag vanaf nu niets meer over de strijdplannen gecommuniceerd worden!
In Regicide trachten de spelers 12 vijanden te verslaan door kaarten uit hun hand af te leggen. Om te vermijden dat de adel wind krijgt van de revolte, mogen spelers nooit communiceren welke kaarten ze in hun bezit hebben.
Verwijder als eerste de beeldkaarten (koning, dame en boer) uit het deck en plaats deze met hun afbeelding onthuld en per beeld in afzonderlijke stapels. Plaats de boeren op de dames en de dames vervolgens op de koningen. De samengevoegde stapels vormen het ‘kasteeldeck’.
Plaats vervolgens de referentiekaart naast de stapel edellieden. Hierop staat hoeveel aanvals- & levenspunten iedere tegenstander heeft. Een boer heeft 10 aanvals- & 20 levenspunten, maar een koning beschikt over 20 aanvals- & 40 levenspunten.
Schud de 40 resterende kaarten en plaats deze omgekeerd op de tafel. Deze stapel vormt ‘de taverne’ waar de verzetsstrijders in deze donkere tijden moed zoeken op de bodem van een schuimende kroes bier of een geurige roemer bisschopswijn. De stamgasten lijken misschien niet de ideale rekruten, maar met een beetje aanmoediging scharen ze zich vast en zeker achter het doel van de revolutie. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt iedereen een aantal kaarten op hand om mee te starten.
Om een strijdmacht op de been te krijgen, is het belangrijk om te weten welke soorten rekruten er in de taverne rondhangen. Het symbool op de kaart geeft weer tot welke klasse iemand behoort en welke speciale talenten hij in de strijd kan gooien.
Om blauwe ogen en geschaafde knieën te vermijden, blijft het robbertje vechten gelukkig beperkt tot kaarten uitspelen. De actieve speler stuurt iemand het strijdgewoel in door een kaart af te leggen. De puntenwaarde van de gespeelde kaart wordt van de vijand zijn levenspunten afgetrokken. Daarnaast houd je ook rekening met het symbooleffect van jouw kaart.
Zo’n een-op-een gevecht is heel eervol, maar je bent hier om te winnen. Je kunt opteren om een extra strijdgenoot mee te sturen of om een gecoördineerde combinatieaanval uit te voeren. Het is mogelijk om een dierlijke metgezel (aas-kaart) toe te voegen om de aanvalspunten met 1 punt te verhogen en extra effecten te activeren op basis van het gespeelde symbool. Bij een combo-aanval mogen meerdere kaarten met eenzelfde puntenwaarde gespeeld worden. Bij een dergelijke tactiek worden alle symbooleffecten geactiveerd op de totale puntenwaarde. Indien je een schoppen 4 en een klaveren 4 speelt, zal het volgende plaatsvinden: je tegenstander verliest 16 levenspunten (2x(4+4) = 16) en zijn aanvalspunten zakken met 8 punten (4+4 = 8).
Zodra de bestorming van het kasteel afgerond is, zijn jouw soldaten uitgeput en moeten ze in de aflegstapel gaan bekomen van hun opgelopen verwondingen.
Hoewel je troepen speciale krachten hebben, zijn de edellieden ook in staat om magische toeren uit te halen. Als het symbool van jouw gekozen kaarten overeenstemmen met die van de booswicht tegen wie je vecht, worden de speciale kaarteffecten volledig genegeerd. Een hartenkaart spelen tegen de hartendame, zal dus géén kaarten uit de aflegstapel aan de taverne toevoegen.
De enige kaart die deze immuniteit ongedaan kan maken is de koning der zotten, de joker-kaart. Een joker spelen kost je helaas wel de rest van de beurt. Een volgende speler moet nu overnemen, maar mag de immuniteit van de tegenstander negeren.
Als je dacht dat de adel je rustig de deur van hun kastelen zou laten platlopen, heb je het mis! Ze geven zich niet zomaar gewonnen en gaan in de tegenaanval. Een vijand die niet verslagen is tijdens een ronde, slaat terug met zijn (resterende) aanvalspunten. De actieve speler moet kaarten weggooien met een waarde die gelijk is aan of groter is dan het aantal aanvalspunten. Lukt het niet om voldoende verdediging op te bouwen, dan is de revolutie mislukt en winnen de duistere krachten.
Zodra je een vijand verslaat door zijn levenspunten tot 0 te reduceren, vlucht een mysterieuze schaduw uit hem weg. De verslagen edellieden sluiten zich uit dankbaarheid bij je rangen aan en worden aan de aflegstapel toegevoegd. Het is vanaf nu dus mogelijk om deze kaart aan de trekstapel toe te voegen door hartenkaarten te spelen. Wanneer de laatste koning verslagen is, zijn de duistere krachten volledig verdreven en is de Regicide-revolutie geslaagd.
Regicide is een razendsnel kaartspel waarbij kaarten tellen, geluk en je medespelers door en door kennen de sleutelelementen zijn tot de overwinning. De geluksfactor die met het spel gemoeid is, is voor ons het grootste minpunt. Afhankelijk van welke kaarten je krijgt is het soms vrijwel onmiddellijk game over. Wanneer een medespeler een verkeerde kaart speelt kan jullie hele missie de mist in gaan.
De speluitleg duurt letterlijk 5 minuten en op een kwartiertje kan je een volledig potje spelen. Ideaal als tussendoortje of om de tijd mee te doden tijdens het wachten. Hoewel Regicide heel snel speelbaar is, is het absoluut niet evident om het ‘uit te spelen’, aangezien er 2 manieren zijn waarop de speler kan verliezen. Wanneer er geen kaarten meer in de trekstapel aanwezig zijn omdat iedereen in het veldhospitaal ligt, of wanneer de adel klappen uitdeelt die de speler niet kan incasseren. De revolutie zal vaker mislukken dan slagen. Meestal zal je net voor het einde, bij de laatste vijanden, ten onder gaan. Op zich is dat geen ramp want hierdoor krijg je net die adrenaline rush om nog een spelletje te spelen. Misschien lukt het volgende keer, of de keer daar na, of de keer daar na!
Het bijhouden van hoeveel levens- of aanvalspunten een kaart nog heeft is niet zo evident zonder er een blaadje papier bij te halen. Een rekenfoutje is tenslotte snel gebeurd. Je kunt wel de bijhorende app gebruiken om de telling te vereenvoudigen en zelfs wat sfeermuziek toe te voegen aan het spel.
De solovariant van het spel heeft lichtelijk andere regels, maar blijft evenwel overeind en heeft eigenlijk enkel een aanpassing als het op de joker aankomt.
In principe zou je Regicide perfect kunnen spelen met eender welke boek kaarten, maar je betaalt eigenlijk voor het artwork van het spel. Het is dankzij het ontwerp van de kaarten dat het verhaal tot leven komt en je de revolutie levendig kan visualiseren. Sinds de uitgave van Regicide in 2020 is het artwork van de ruiten kaarten herzien. Bij de 1ste editie zijn alle ruiten tovenaars, maar vanaf de 2de editie werden ze door Sketchgoblin vervangen door troubadours. Smaken en meningen verschillen, het is dus aan iedereen persoonlijk om te kiezen welk design je het mooiste vindt. Verder is er niets aan de regels veranderd, maar de uitgever vond dat minstrelen net iets beter pasten binnen het verhaal achter het spel. De uitgever geeft in onderstaande boodschap wel een mooie uitleg over hoe de wijziging binnen het verhaal van het spel past:
“Our newer editions of Regicide have different art for the Diamond cards. Our initial idea with Diamonds was that they were Mages who were opening mystic portals to allow others to pass through to join the battle (join your hand). But this didn’t really tie in very well with the idea that the other characters are chilling out at the Tavern. Are these portals opening up inside the Tavern?
We realised a while ago Diamonds really should be Bards. Bards are all about inspiration – they’re inspiring otherwise reluctant heroes to jump to action and join the battle. What better reason to leave your ale and join the frontlines than a rousing lute solo?
Als we het over veel replay value in een klein doosje hebben spant Regicide de kroon. Zoals we eerder zeiden is het spel eigenlijk een standaard deck met kaarten en dat komt, zoals je zou verwachten, in een standaard verpakking. Het volledige spel past in je zak en kan zonder moeite overal mee naar toe: school, werk, familiefeest, spellenconventie, vakantie, … Het nadeel van de verpakking is dat ze bij veelvuldig gebruik geen lang leven beschoren zal zijn. Het doosje is gemaakt van plastic, maar het scharnierpunt van het deksel zal naar ons gevoel na verloop van tijd wel eens doorscheuren. Tegen die tijd heb je er gelukkig al wel een honderdtal spelletjes Regicide.
Wil je nog verder delven in de wereld van Regicide? Overweeg dan zeker de Legacy variant. In deze versie met meer dan 400 kaarten speel je 12 unieke missies en ga je op zoek naar de bron van de corruptie die het land teistert.